ניסוי בכרוב אדום – חומצה ובסיס


החומרים:
½ כרוב אדום

קרש חיתוך
סיר (לבישול הכרוב)
משפך קטן
מגבונים לחים
מכלי פלסטיק קטנים
כפיות (אפשר חד-פעמיות)
כוסות פלסטיק שקופים
מדבקות

החומרים הנבדקים (הכמות אמורה להספיק לקבוצה של כ-10 ילדים):
¼ כוס חומץ לבן
¼ כוס מים
1 כפית אבקת סודה לאפייה ב-¼ כוס מים – לערבב היטב לפני השימוש
¼ כוס לימונדה
1/8 כוס מיץ לימון
1 כפית אבקת כביסה ב-¼ כוס מים – לערבב היטב לפני השימוש עד שהאבקה תתמוסס לגמרי.
1 כפית קרם טרטר (מכיל חומצה טרטרית) מומסת ב-¼ כוס מים

 

מילון מושגים קצר
pH הוא מדד לחומציות או בסיסיות של כימיקל
מדד ה-pH נע בין 14-1.
pH 7 הוא ניטרלי – לא חומצי ולא בסיסי
pH נמוך מ-7 – החומר הוא חומצי
pH גדול מ-7 – החומר הוא בסיסי

כרוב אדום מכיל חומר שנקרא אַנְתוֹצְיַאנִין. זהו פיגמנט שמצוי גם בחציל ובפרחים מסוימים. האַנְתוֹצְיַאנִין הוא אינדיקטור (מחון, כמו נייר לקמוס) המשנה את צבעו בהתאם לחומר שאתו הוא בא במגע.

 

אופן הכנת מיץ הכרוב (האינדיקטור):

ניסוי בכרוב אדום - חומצה ובסיס 1. לחתוך את הכרוב האדום לשני חצאים. חצי כרוב מספיק לניסוי.
ניסוי בכרוב אדום - חומצה ובסיס 2. לקצוץ את הכרוב על קרש חיתוך.
ניסוי בכרוב אדום - חומצה ובסיס 3. לשים את הכרוב הקצוץ במכלים הקטנים (מספיק למלא רק ¼ מכל).
ניסוי בכרוב אדום - חומצה ובסיס 4. להרתיח מים ולמזוג אותם על המכלים (אין צורך למלא אותם – רק עד לכיסוי הכרוב).
ניסוי בכרוב אדום - חומצה ובסיס 5. לערבב את הכרוב במים (לא הכרחי – אך רצוי להוצאת יותר מיץ).
ניסוי בכרוב אדום - חומצה ובסיס 6. להניח מגבון לח על המשפך ולשפוך את המיץ מהמכל לכוס הפלסטיק.
ניסוי בכרוב אדום - חומצה ובסיס 7. להסיר את המגבון הלח עם שאריות הכרוב ולהשליך לאשפה.
ניסוי בכרוב אדום - חומצה ובסיס 8. לביצוע הניסוי מספיקה ¼ כוס של מיץ כרוב לכל "מדען".
 9. לחלק את החומרים הנבדקים למכלי פלסטיק או כוסות.
 10. בעזרת כפית או פיפטה (מזלף) לשים כל חומר בנפרד בכוס. להדביק על הכוסות מדבקה שעליה יצוין החומר הנבדק.

 

קיימת אפשרות להכין מראש "מבחנות"

החומרים:
מגשית פלסטיק קטנה (יכול להיות כיסוי של מכל פלסטיק)
פלסטלינה
קשיות שקופות

אופן ההכנה:
להדביק עיגולים של פלסטלינה על המגשית ולנעוץ בתוכם את הקשיות.
במקרה זה יש להשתמש בפיפטה או במשפך צר מאוד על מנת להכניס בנפרד את מיץ הכרוב ואת החומר הנבדק.

הצבעים שאמורים להתקבל לאחר הניסוי
ניסוי בכרוב אדום - חומצה ובסיס

ניסוי בכרוב אדום - חומצה ובסיס

הצבעים יכולים להשתנות מעט – תלוי בכמות החומר המוסף

אפשר להמשיך ולערוך את הניסוי עם חומרים רבים אחרים כגון חלב, מיץ תפוזים, מיץ תפוחים, עגבניות, אבוקדו, קוקה קולה ועוד.