המקור למנהגי מסיבת יום ההולדת


מסיבת יום הולדת

מסורת חגיגת ימי ההולדת התחילה באירופה לפני אלפי שנים.  באותה תקופה האמינו רבים כי יום ההולדת הוא יום בו הרוחות הרעות תוקפות את האדם. עם השנים הלכה והתבססה האמונה כי הדרך היחידה למנוע פגיעתם של הרוחות הרעות ביום ההולדת היא להיות מוקף בחברים ובני משפחה. המתנות והברכות ביום זה ימתנו את זעמם של הרוחות הרעות. יצירת רעש והמולה ביום ההולדת הייתה דרך נוספת לגירוש הרוחות הרעות.

ימי הולדת הפכו למאורע בעל משמעות כאשר בני האדם למדו לשרטט את מפת השמיים וממנה להקיש את מפת הלידה. מיצוב הכוכבים ביום ובשעת הלידה הכשירו את הקרקע ליצירת ההורוסקופ.  באותם ימים נחשב ההורוסקופ לכלי חשוב להבטחת חיים טובים ונישואים מאושרים. בתחילה נערכו ימי הולדת רק למלכים ולאנשים רמי מעלה ודרג, אולם עם חלוף השנים נחגג יום ההולדת גם לילדים ופעוטות. יום ההולדת הראשון לילדים נחוג בגרמניה ונקרא "חגיגה לילד" ובגרמנית: Kinderfeste.

ימי ההולדת מוזכרים עוד בתנ"ך, לפני כ-4000 שנה חגג המלך פרעה את יום הולדתו במשתה שערך לאנשי החצר שלו. הפרעונים במצרים העתיקה דרשו לסגור בתי עסק ביום הולדתם וערכו משתה רב משתתפים למאות המשרתים בארמונם.

בפרס חגגו אנשי האצולה את יום הולדתם בצלייה ואכילה של שור, גמל וחמור שהוגשו יחד עם מאות עוגות.

ביוון העתיקה הזכרים העשירים הורשו להצטרף למועדון יום ההולדת שהיה מורכב כולו מגברים שיום הולדתם חל באותו תאריך. אחת לחודש זכתה קבוצה מסוימת במועדון לחגוג את יום ההולדת במשתה. משנפטר אחד מחברי המועדון הוריש סכום נכבד למימון חגיגות המשתה בעתיד.
מסיבות יום הולדת

ברומא נהג הקיסר לחגוג את יום הולדתו במסיבות ענק שכללו תהלוכות, מופעי קרקס וקרבות גלדיאטורים. הקיסר אוגוסטוס הגדיל לעשות כאשר ערך לעצמו חגיגות מעין אלו מידי חודש בחודשו…

בתקופת ימי הביניים חגגו האצילים את יום הולדתם במסיבות רעשניות.

לפני למעלה מ-2000 שנה נולד ישו הנוצרי שהעולם הנוצרי חוגג את יום הולדתו מידי שנה בחג המולד (ה- (Christmas. יום הולדתו של ישו הנוצרי חל ב-25 בדצמבר (אם כי יום הולדתו האמיתי היה באביב) והוא מיוחס לפסטיבלים שנערכו לאלים בהם חגגו את הולדתה מחדש של השמש, כאשר הימים החלו להתארך. במאה ה-14, תינוקות שנולדו בארצות נוצריות נקראו על שם קדושים והם חגגו את יום הולדתם על פי היום בו הקדוש על שמו הם נקראו עלה השמיימה.

בתרבויות מסוימות ימי הולדת החלים בגיל ההתבגרות זוכים לתשומת לב מיוחדת. בתרבות היהודית בנים החוגגים את יום הולדתם ה-13, הבר-מצווה, מציינים בכך מעבר מילדות לבגרות.

במקסיקו, בנות המגיעות לגיל 15 נחשבות כשירות לנישואין.
בסין יום ההולדת ה-60 נחשב לציון דרך בו נסגר המעגל של 60 השנה הראשונות ונפתח מעגל 60 השנים הבאות.  השליט אגה קאהן השלישי נהג ביום הולדתו להישקל בפומבי ו-20 מיליון המוסלמים שבשליטתו גמלו לו ביהלומים שערכם היה שווה למשקלו…

בארצות המערביות כיום מצפה כל ילד בכיליון עיניים ליום הולדתו. מקור הדרך בה נחגג יום ההולדת כיום הוא בגרמניה בה הילד ביום ההולדת קיבל מתנות, בחר את התפריט למסיבה וזכה לעוגת יום ההולדת.


עוגת יום הולדתעוגת יום הולדת

אחת הסברות היא כי מנהג הגשת עוגת יום ההולדת מוצאו ביוון העתיקה בו נהגו היוונים לאפות עוגות או לחם עשויים מדבש.

הרומאים נהגו לחגוג את יום ההולדת ה-50 בהגשת עוגת דבש שהכילה קמח חיטה, גבינה צהובה מגוררת, דבש ושמן זית.
סברה נוספת גורסת כי מנהג עוגת יום ההולדת החל בגרמניה בתקופת ימי הביניים שבו נחגג יום הולדתו של ישו הנוצרי באפיית  בצק מתוק בצורת ישו התינוק. עוגת יום ההולדת הופיעה שוב בגרמניה בחגיגות ימי הולדת לילדים שנקראו   Kinder fest .

באנגליה אופים את עוגת יום ההולדת עם אובייקטים סמליים בתוכה. בתקופת ימי הביניים, הוכנסו אובייקטים כמו מטבעות ואצבעונים. האמונה הייתה כי מי שקיבל מטבע ביום הולדתו יהיה עשיר ביום מן הימים, ומי שקיבל אצבעון – לעולם לא יינשא… כיום, נותרה באנגליה המסורת של הכנסת מטבעות וסוכריות לעוגת יום ההולדת.

 

מקור השיר Happy Birthday to You   

השיר "Happy Birthday to You" הוא שיר יום ההולדת המפורסם והידוע ביותר בעולם כולו. במשך שנים רבות פזמון פשוט זה נשמע באין ספור מסיבות ימי הולדת, של קטנים וגדולים, מפורסמים ומפורסמים פחות. השיר הוכנס לתיבות נגינה, שעונים, גלויות ברכה מוסיקליות ועוד אביזרים כיד הדמיון הטובה.

מנגינת השיר  "Happy Birthday to You" נוצרה במאה ה-19 ומכילה שישה תווים מלווים בסדרה של שש מילים החוזרות על עצמן. המנגינה  מוגנת עד היום בזכויות יוצרים ויש להניח שתמשיך להיות מוגנת גם בדורות הבאים.

תחילתו של סיפור השיר "Happy Birthday to You" בשתי אחיות מקנטאקי, מילדרד ופטי היל. פטי היל נולדה בשנת 1868 והייתה גננת ומורה מפורסמת אשר סייעה להקמתו של המוסד לחקר טובת הילד בקולומביה בשנת 1924. אחותה הבוגרת של פטי, מילדרד, נולדה בשנת 1859 והייתה אף היא גננת בתחילת דרכה. כישוריה המוסיקליים היפנו אותה במהלך השנים לעיסוק בהלחנה ונגינה באורגן ובפסנתר. מילדרד התמחתה בעיקר במוסיקת הנשמה של השחורים בארצות הברית.
מקור שיר יום ההולדת
יום אחד, בשנת 1893, בעוד מילדרד מועסקת כגננת בלואיסוויל היא חברה את  מנגינת השיר המוכר כיום כ-   "Happy Birthday to You". האחות פטי הוסיפה כמה תווים משלה וסיימה את יצירת השיר "Good Morning to All". בשיר זה ברכו המורים את כניסת התלמידים לכיתה מידי יום:

,Good morning to you

,Good morning to you

,Good morning, dear children

Good morning to all

עם הזמן הפך השיר להיות נפוץ יותר בקרב תלמידים השרים למוריהם והמילה "teacher" החליפה את המילה "children" .  עד היום לא ידוע מי האיש שחיבר את המילים "Happy Birthday to You" למנגינה של האחיות היל כמו כן, לא ידוע מתי זה התרחש.

השיר  Happy Birthday to You כפי שהוא מוכר כיום, הופיע לראשונה בספר שירים שערך רוברט קולמן במרץ 1924, המילים פורסמו כבית שני ל "Good Morning to You".  עם הופעת הרדיו והסרט המדבר הפך השיר  "Happy Birthday to You" לפופולארי מאוד ואט אט הוא דחק את הגרסה המקורית של השיר.

באמצע שנות ה-30 הופיע השיר במחזמר בברודווי שנקרא  "The Band Wagon" .  כאשר הושמע השיר במחזר מאת אירוינג ברלין "As Thousands Cheer" תבעה ג'סיקה היל, האחות השלישית לבית משפחת היל, בשם אחיותיה זכויות יוצרים על השיר "Good Morning to All" אשר לא ניתן היה להתכחש לדמיונו לשיר "Happy Birthday to You". ג'סיקה היל זכתה במשפט בשנת 1934 . מילדרד נפטרה עוד בשנת 1916 ולא זכתה לכך.

זכויות ההפצה לשיר  "Happy Birthday to You" נרכשו על ידי רואה חשבון מניו יורק בשנת 1930. Warner Chappel, שהוא המוציא לאור המוסיקלי הגדול בעולם, רכש את הזכויות עבור סכום של 25 מיליון דולר(!). השיר "Happy Birthday to You" מכניס כ-2 מיליון דולר מידי שנה המתחלקים בין החברה לבין קרן היל. שתי האחיות היל, שנפטרו בינתיים, היו רווקות ללא ילדים כך שהסכומים המצטברים בקרן היל מיועדים כפי הנראה לצדקה או לאחיינית ארצ'יבלד היל.

נרות יום הולדתנרות יום הולדת

קיימים הסברים שונים ומשונים על מקורו של מנהג הדלקת הנרות.  עד היום אין שום הוכחה חד-משמעית לאמיתותו של אף אחד מהם. להלן כמה מההסברים הקיימים למקור מנהג הדלקת הנרות ביום ההולדת:

  • אחת הסברות היא שבתקופת יוון העתיקה נהגו לקחת עוגות עגולות (כמו ירח מלא) למקדש אלילת הירח ארתמיס. הם נהגו להניח נרות על העוגה כך שיראו כזוהרו של הירח.

  • מקור המנהג באמונה כי ניתן ליצור קשר עם האלים בשמיים באמצעות הדלקת נר ו/או לפיד ובדרך זו אף לקבל מהם תשובות ומסרים. כאשר אדם מכבה את הנרות ומביע את משאלתו, הוא יוצר קשר עם האל.

  • סברה נוספת שהועלתה היא שהגרמנים היו הראשונים להנהיג את מנהג עוגת יום ההולדת שנקראה  "Geburtstagorten".  בקרב הגרמנים היו מומחים רבים בתעשיית הנרות והללו הונחו על העוגה, כנראה מסיבות דתיות.

 

 

 

כרטיסי ברכה ליום הולדתכרטיסי ברכה ליום הולדת

מנהג משלוח כרטיסי הברכה החל באנגליה לפני כ-200 שנה. במקור, נשלחו כרטיסים אלו כמחווה של התנצלות, לדוגמא,  כאשר מישהו היה אמור לפגוש אדם אחר, ומסיבה כלשהי לא הצליח להגיע.  משלוח כרטיסי הברכה נעשה באמצעות שליח והיה כרוך בהוצאה גדולה – מסיבה זו מנהג משלוח כרטיסי הברכה היה שמור רק לאצולה ולאנשי הממון.
בשנת 1840 הופיע הבול הראשון ומשנה זו ואילך משלוח כרטיס הברכה היה גם לנחלת ההמונים.  רק מאוחר יותר התפתחה מסורת משלוח כרטיסי ברכה ליום ההולדת.

כרטיס הברכה העתיק ביותר שהתגלה היה כרטיס שנשלח לרגל חג האהבה והוא נוצר בשנת 1400 לספירה. עד לאותה תקופה נהגו האוהבים להקריא או לשיר זה לזו שירי אהבה. בתחילה הודפסו כרטיסי הברכה בשחור-לבן אולם משנת 1400 ואילך שכללו את כרטיס הברכה והביאו אותו לדרגת יצירה אומנותית, בעיקר באנגליה, בתקופה המלכה ויקטוריה.