1. מי היה האירופאי הראשון שגילה את עץ הקקאו ממנו מייצרים את השוקולד?
א. כריסטופר קולומבוס
ב. הרננדו קורטז
ג. ג'ון קבוט
ד. פונס דה לאון
2. לאנשי המאיה שחיו במקסיקו ובמרכז אמריקה היה אל קקאו שנקרא אק צ'ואה (Ek Chua). לכבוד האל הם ערכו בחודש אפריל מידי שנה פסטיבל. בנוסף להקרבת בעלי חיים הם קדשו את האל גם באחת הדרכים הבאות:
א. רחיצה באמבטיית קקאו
ב. ריקוד בראש ההר
ג. החלפת מתנות
ד. ציירו ציורים המהללים את הקקאו
3. אסור לתת לכלבים שוקולד כיוון ש:
א. גורם להם לריח רע מהפה
ב. עלול לגרום להם להזיות
ג. מכיל מרכיבים שהם רעילים לכלבים
ד. אכילה לאורך זמן עלולה לגרום לכלבים להשמנה
4. באילו 3 מדינות הייתה הצריכה הגדולה ביותר של שוקולד לאדם בשנת 2005?
א. אוסטרליה, צרפת, בלגיה
ב. אירלנד, שוויץ, אנגליה
ג. כווית, גרמניה, איטליה
ד. ארצות הברית, נורבגיה, קנדה
5. מחקרים שנעשו בשנים האחרונות מצאו שאכילה מבוקרת של שוקולד עשויה להגן מפני מחלות לב. באיזה שוקולד מדובר?
א. שוקולד מריר
ב. שוקולד ממולא בליקר
ג. שוקולד חלב
ד. שוקולד לבן
6. פולי הקקאו עוברים תהליך של תסיסה, ייבוש וצלייה. לאחר הצלייה מסירים את הקליפה וטוחנים את הפולים עד לקבלת עיסה. איך נקראת העיסה?
א. קקאו
ב. ליקר שוקולד
ג. בוץ
תשובות
1. א' -כריסטופר קולומבוס
המפגש הראשון בין הסחר האירופאי לבין השוקולד באמריקה התרחש ב-15 באוגוסט 1502, במהלך המסע הרביעי והאחרון של קולומבוס באמריקה. קולומבוס ואנשיו מצאו מול חופי הונדורס מחפורת עמוסה בסחורות, כולל פולי קקאו. אולם אירופה ראתה את פולי הקקאו רק 20 שנה מאוחר יותר.
2. ג' – החלפת מתנות
פולי הקקאו ממנו עשוי השוקולד, גדלים באופן טבעי ביבשת אמריקה. האנשים ביבשת השתמשו בפולי הקקאו משך אלפי שנים. במיתולוגיה של המאיה, הקקאו לא נוצר ע"י האלים אלא הם גילו אותו בהרים. הם האמינו כי בבוא היום יעביר אחד האלים את סוד הקקאו לאנשי המאיה.
3. ג' -מכיל מרכיבים רעילים
שני המרכיבים הרעילים בשוקולד לכלבים (וגם לבעלי חיים אחרים) הם תיאוברומין (theobromine) וקפאין. תסמיני ההרעלה כוללים הקאות, השתנה מרובה, פעילות-יתר, חולשה והתקפים. במינונים גדולים עלול השוקולד לגרום אף למוות. כך שמומלץ לא להשאיר שוקולד ומאפים הכוללים קקאו בקרבת כלבים!
4. ב' – אירלנד, שוויץ, אנגליה
שוויץ ואירלנד מובילים בצריכת שוקולד מזה שנים רבים. שוויץ היא כמובן היצרנית המובילה של שוקולד בעולם.
5. א' – שוקולד מריר.
הרכיבים בשוקולד שלהם מיוחסת ההשפעה המטיבה על הלב הם קבוצה של תרכובות הנקראות פלבונואידים. שוקולד מריר עשיר הרבה יותר בפלבונואידם בהשוואה לסוגים אחרים של שוקולד.
6. ב' -ליקר שוקולד
כאשר מופעל על ליקר השוקולד לחץ הידראולי הוא נפרד לשני חלקים שווים בגודלם: החלק השומני ("חמאת קקאו") והאבקה ("פולי קקאו טחונים") שנמכרת כאבקת קקאו.
ליקר שוקולד, חמאות קקאו ואבקת קקאו משמשים כולם בתעשיית השוקולד. שוקולד לבן מכיל חמאת קקאו אולם אינו מכיל ליקר שוקולד או קקאו – לכן מבחינות רבות השוקולד הלבן אינו נחשב בעיני רבים לשוקולד.