קיימות מספר דרכים ליצירת כתב סתרים והם מפורטים בהמשך.
מצאו את המתכון המתאים לכם ולמדו כיצד להפעילו.
כתב סתרים עם אבקת סודה לאפייה
החומרים: סודה לאפייה, רכז של ענבים, קיסם, מברשת
לערבב 60 מ"ל של אבקת סודה לאפייה עם 60 מ"ל מים. לטבול את הקיסם/המברשת ולכתוב על דף נייר. להניח בצד עד שהכתב יתייבש לחלוטין.
כדי לקרוא את הכתוב לטבול את המברשת ברכז ענבים ולמרוח על הדף. לא לשכוח – רכז ענבים משאיר כתמים!
מדוע השיטה עובדת? למיץ ענבים יש חומצה שיוצרת תגובה עם הסודה לאפייה.
כתב סתרים עם חלב
החומרים: מעט חלב, מברשת, מקור חום (מגהץ, מנורה של 100 ואט)
מומלץ לעשות בהשגחת מבוגר. לשים מעט חלב בקערית קטנה, לטבול בה את המברשת ולכתוב על נייר. להניח בצד לייבוש מלא.
לקריאת הכתב להעביר על הנייר מגהץ (לא חם מידי) או לקרב אותו למנורה (לשמור שלא ייוצר מגע בין הנייר למנורה).
מדוע השיטה עובדת? חלב הוא מוצר אורגני שמקורו מן החי. כאשר אנו יוצרים חום החלב מתחמם בקצב איטי יותר מהנייר. הכתב שנראה על הנייר מתקבל בצבע חום.
כתב סתרים עם מיץ לימון
החומרים: מעט מיץ לימון, מברשת, מקור חום
מומלץ לעשות בהשגחת מבוגר. את כתב הסתרים הזה עושים בדרך דומה לזו שנעשה עם החלב, אלא שכאן טובלים את המברשת במיץ לימון.
מלבד החום קיימת דרך נוספת לקרוא את הכתב: לאחר שהכתב התייבש לגמרי פזרו עליו מלח, המתינו כדקה ונערו את המלח מהדף.
מדוע השיטה עובדת? מיץ לימון וחלב הם חומציים. כאשר מקרבים את דף הנייר למקור חום החלקים החומציים של הנייר נשרפים, או מקבלים צבע חום, לפני הנייר עצמו.
הערה: במקום החלב ומיץ הלימון אפשר גם להשתמש בחומץ, יין לבן, מיץ תפוחים ואפילו מיץ תפוז.