לוחות שנה


לוח השנה הגרגוריאני  או לוח השנה האזרחי, הוא לוח שנה שנקבע והונהג בפקודת האפיפיור גרגוריוס ה-13 (Pope Gregory XIII ), בהתבסס על הלוח היוליאני שהונהג על ידי יוליוס קיסר, קיסר האימפריה הרומית. הלוח הגרגוריאני משמש ברובן המכריע של מדינות העולם לקביעת מועדים "אזרחיים" (כלומר, כל מועד שאינו דתי-פולחני). במדינת ישראל הוא מוכר כלוח שנה רשמי בצד הלוח העברי.

לוח השנה הבודהיסטי. השנה הראשונה בלוח היא שנת מותו של בודהה, בערך בשנת 543 לפני  הספירה. לוח זה אינו מקובל על כל הבודהיסטים. לנזירים הטיבטיים יש לוח שנה בו כל 60 שנה נסגר מעגל שלם. הלוח דומה ללוח הסיני שבו לכל שנה יש חיה ויסוד המייצג אותה.

לוח השנה הסיני.  הלוח הסיני הומצא בשנת 2637 לפני הספירה. הוא שונה ותוקן פעמים רבות. הלוח מכיל מעגלים של 60 שנה. כל שנה נקראת על שם מערך גרמי השמיים ו-12 חיות המסמלות את גלגל המזלות הסיני.

 לוח השנה העברי.  גרסתו הנוכחית, המשמשת את כל הקהילות היהודיות היום, פורסמה  בשנת 359 לספירה הנוצרית על ידי הלל השני. גרסה זו מבוססת על אלגוריתם מורכב, שחוזה את מולדי הירח ואת חילופי העונות על-פי חישובים אסטרונומיים מתמטיים, בלי צורך להיעזר בתצפיות ישירות. הלוח העברי נבדל מהלוח הגרגוריאני המבוסס על מחזור השמש בלבד. הוא דומה ללוח הסיני, המבוסס אף הוא על שני המחזורים גם יחד, אם כי אין קשר היסטורי בין הלוחות האלה.

 לוח השנה ההינדי. לוח השנה ההינדי היה במקור מבוסס על מולדי הירח. הוא שונה בשנת 79 לספירה הנוצרית. השנה הראשונה של לוח השנה ההינדי מכונה הסקה הראשונה (1 Saka) .

לוח השנה של המיה.  בתרבות המיה הקדומה השתמשו ב-3 לוחות שנה.  המעגל הגדול של 5,130 שנה מסתיים בשנת 2012. אנשי המיה ביססו את לוח השנה על בסיס 365 ימים בשנה. יש להם לוח שנה נוסף של 260 יום המשמש לתחזיות אסטרולוגיות. הלוח השלישי מתייחס למחזור הירח.

לוח השנה המוסלמי.  השנה המוסלמית מכילה 354 ימים ומבוססת על מחזור הירח. תחילת הלוח בשנת 622 לפני הספירה.